Filtry

Filtry

  •    -   
  •    -   
  •    -   
  •    -   
  •    -   
Kategoria

Cyrkulatory Sous Vide

[27]

Cyrkulatory sous vide – gotowanie w próżni

Wzbogaca smak potraw, pozwala zachować wszystkie wartości odżywcze produktów i serwować dania zachwycające estetycznym wyglądem. Sous vide to metoda przyrządzania potraw, która do niedawna stosowana była w luksusowych restauracjach. Dzisiaj znalazła swoje zastosowanie również w mniejszych lokalach gastronomicznych, wśród kucharzy, którzy dopiero rozpoczynają swoją karierę kulinarną. Swoją popularność zyskała już w latach 70. ubiegłego wieku we Francji. Nazwa sous vide pochodzi z języka francuskiego i dosłownie oznacza "w próżni". Produkty spożywcze – owoce, warzywa, mięso, ryby i owoce morza pakowane są hermetycznie w specjalne plastikowe torebki, z których usuwane jest powietrze. W ich wnętrzu powstaje próżnia. Następnie umieszcza się je w wodzie, podgrzewając do konkretnej temperatury. Aby możliwe było przygotowanie w ten sposób dań, potrzebny jest cyrkulator sous vide, czyli specjalne urządzenie, które utrzymujące właściwą temperaturę wody.

Cyrkulator sous vide – sprzęt profesjonalnych kucharzy

Wyróżnić możemy cyrkulatory w postaci urządzeń z zamykaną komorą, w której przygotowywana jest potrawa metodą sous vide. Pozwalają one na regulację temperatury z dokładnością do 0,1°C, a dzięki wbudowanej pompce zapewniona jest równomierna cyrkulacja powietrza. Charakteryzują się dużą pojemnością, a więc świetnie sprawdzą się w dużych lokalach gastronomicznych, w których jednorazowo przyrządza się większą ilość potraw. Tego typu cyrkulator kuchenny jest kompletnym urządzeniem, które łączy naczynie do gotowania z cyrkulatorem.

Alternatywą jest cyrkulator sous vide zanurzeniowy, który umożliwia przyrządzanie potraw metodą sous vide praktycznie w każdym garnku. Są poręczne oraz mobilne, również zapewniają stabilność i kontrolę temperatury ± 0,1°C. Końcówka urządzenia wyposażona jest w element grzejny. Zanurzamy ją w wodzie i podgrzewamy do pożądanej temperatury. Przez cały czas gotowania wartość ta jest utrzymywana.

Serwuj dania zdrowe, smaczne i bogate w wartości odżywcze.

Producenci
Widok
Sortuj według
Pokaż
Producenci
Widok
Sortuj według
Pokaż