Idealne Creme Brulee - tylko z dobrym palnikiem!

Idealne Creme Brulee - tylko z dobrym palnikiem!

2020-09-03

Desery od zawsze stanowiły zwieńczenie każdego posiłku. Lubimy kontrasty i dlatego po części wytrawnej miło dla odmiany jest zjeść coś słodkiego. Ta część uczty, jako finał, często bywa najbardziej widowiskowy. Szczególnie jeśli zaserwujemy gościom pewien francuski deser, a do salonu wmaszerujemy z palnikiem gazowym.

Creme Brulee - deser podpalany ogniem

Creme Brulee, bo o nim mowa, to wyjątkowo ciekawe danie tworzone z gęstej śmietany, żółtek jaj, cukru oraz wanilii. Przysmak ten narodził się we Francji w XVII wieku. Nie to jest jednak w nim najciekawsze. Słodkość ta bowiem w finale przygotowania wymaga użycia podręcznego gazowego palnika do creme brulee. To właśnie przy jego pomocy karmelizuje się wierzchnią warstwę cukru tuż przed podaniem. Uzyskujemy w ten sposób kruchą i cienką skorupkę, która jest tak charakterystyczna dla deseru. 

Palnik gazowy do creme brulee - czy jest potrzebny?

Osoby, które zetknęły się z niektórymi przepisami na Creme Brulee, spotkały się zapewne z prostszym sposobem na poradzenie sobie z finałowym etapem. Czarki z kremem wystarczy wstawić do piekarnika, tuż pod górną grzałkę i ustawić program grzania od góry. I pozornie uzyskamy nawet pożądany efekt, ale, niestety, jedynie wizualny. Karmelizacja cukru co prawda nastąpi, ale w rezultacie długiego wystawienia na wysoką temperaturę, ogrzaniu ulegnie całe danie. Tymczasem sekret polega na tym, by sam krem pozostał w miarę chłodny, bo w tym tkwi sedno francuskiego przysmaku. W ten sposób łatwo również o przypalenie.

Szybkie karmelizowanie cukru zapewni wyłącznie dobry palnik gazowy do flambirowania, bo tak nazywa się ta czynność. Tylko dzięki niemu skorupka będzie równomierna i idealnie cienka, a spód zimny.

Dobry palnik do flabirowania, czyli jaki?

Każde tego typu urządzenie zasilane jest gazem, jaki spotkać można choćby w zapalniczkach. Jest on całkowicie bezpieczny jeśli chodzi o kontakt z żywnością. Nie pozostawia też żadnych ubocznych produktów spalania. Jako że mimo wszystko mamy do czynienia z ogniem, na bezpieczeństwo właśnie warto zwrócić uwagę przede wszystkim.

Każdy palnik rzeczy jasna posiadać będzie odpowiednie zawory i blokady. Nie mniej ważną kwestią jest tutaj jednak jakość wykonania. Zwróćmy uwagę czy przyrząd dobrze leży w dłoni, czy jest poręczny. Wiele modeli wyposażono w przydatne detale w postaci antypoślizgowych, sylikonowych podstawek czy uchwytów. Z pewnością ułatwi to nam codzienne użytkowanie. Na rynku dostępne są też dwie opcje. Całościowe z pojemnikiem na gaz, który można napełniać lub te działające na zasadzie wymienianych wkładów.

Który będzie odpowiedni dla nas? Do domowych wypieków z pewnością nie będziemy potrzebowali palnika o dużej mocy, te sprawdzą się idealnie w restauracjach lub cukierniach. Warto zastanowić się i wybrać coś skrojonego w sam raz na nasze potrzeby.

Palnik gazowy nie tylko do flambirowania deserów

Kolejnym argumentem przemawiającym za zakupem tego urządzenia jest jego szersze zastosowanie. Przyda nam on się wszędzie tam, gdzie będziemy potrzebowali bezpiecznego i kontrolowanego płomienia. Gazowe palniki w kuchenkach wychodzą powoli z użytkowania. Gdzie w takim razie podpieczemy cebulę do rosołu? Można to zresztą robić z wieloma innymi warzywami. Płonące naleśniki czy drinki, ograniczy nas tylko wyobraźnia.

Palniki gazowe gastronomiczne produkują trzy rewelacyjne marki: Hendi, StalgastBartscher.

Wszystkie Komentarze