Kruszarka do lodu - chłodna pomoc w każdej gastronomii

Kruszarka do lodu - chłodna pomoc w każdej gastronomii

2020-08-17

Latem każdy z nasz szuka orzeźwienia - bardzo często tego najbardziej efektywnego, czyli w formie zimnego napoju lub chłodnej potrawy. Hotele, restauracje, bary, dyskoteki, sale weselne, markety, sklepy rybne czy sale bankietowe to tylko nieliczne z miejsc i obiektów gastronomicznych, w których pokruszony lód jest produktem niezbędnym do normalnej pracy oraz zapewnienia klientom odpowiedniego poziomu obsługi. Nieocenioną pomocą nie tylko w czasie ciepłych dni, ale bardzo często również przez cały rok jest więc kruszarka do lodu. Do czego przydaje się takie urządzenie?

Kruszarka do lodu - zastosowanie

Kruszarki do lodu pracują w oparciu o bardzo ostre metalowe noże, które rozcinają duże bryły i kostki lodu umieszczone w podajniku lub komorze.  Przygotowane w ten sposób mniejsze fragmenty lodu wykorzystuje się zarówno na etapie przygotowania potraw i napojów, jak i na etapie ich późniejszego serwowania, ekspozycji czy przechowywania. Lód w formie skruszonej służy więc do:

- szybkiego przyrządzania zimnych koktajli, napojów i drinków,

- schładzania napojów i alkoholi w butelkach oraz puszkach,

- schładzania produktów i świeżych dań lub przekąsek eksponowanych w witrynach czy na ladach,

- efektownej prezentacji i zapewnianiu świeżości produktom spożywczym typu ryby, owoce morza. 

Prezentowane zastosowania kruszarek do lodu to jedynie część możliwości, jakie oferuje profesjonalne urządzenie. Produkty tego typu będą więc niezbędną pomocą dla kucharzy, barmanów i kelnerek, a także firm kateringowych obsługujących różnego typu wydarzenia.

Jakie kruszarki do lodu mamy do wyboru?

Kruszarki do lodu dzielimy przede wszystkim na urządzenia ręczneelektryczne. Zaletą tych pierwszych jest niska cena oraz prostota działania. Ręczne kruszarki do lodu doskonale sprawdzą się w małych lokalach, gdzie zapotrzebowanie na kruszony lód nie jest zbyt wysokie. Duże restauracje, bary i innego typu obiekty gastronomiczne powinny natomiast wyposażyć się w odpowiednio większą i bardziej wydajną maszynę do kruszenia lodu. Właściwy model wybierzemy na podstawie pojemności oraz mocy silnika, od której zależy szybkość i efektywność pracy urządzenia. Nie bez znaczenia jest także marka producenta kruszarki do lodu. W przypadku modelów ręcznych godną polecenia firmą będzie przede wszystkim Hendi - twórca bardzo solidnych, poręcznych i trwałych produktów. Z kolei pośród sprzętu zasilanego elektrycznie najczęściej wybieranymi markami są Bartscher czy Stalgast oraz Resto Quality - przedstawiciel łuskarek produkujących kilkaset kilogramów lodu w formie płatków w ciągu jednej doby. 

Kruszarka do lodu - niezastąpiona w upalne dni

Lato to czas, kiedy takie pozycje z menu, jak zimne koktajle owocowe, alkoholowe i bezalkoholowe drinki oraz dobrze schłodzone desery cieszą się największym powodzeniem. Trudno wyobrazić sobie więc sprawną pracę w gastronomii bez pomocy, jaką oferują kruszarki do lodu, w których przygotujemy gotowy do użycia lód w ciągu kilku minut - sprawnie i bez większego wysiłku oraz w ilości odpowiedniej do szybkiej obsługi klientów. Dlatego jeśli zamierzasz wyposażać swój bar, szukasz sprzętu do bufetu lub zwyczajnie rozglądasz się za kruszarka do lodu - skontaktuj się z naszą hurtownią sprzętu gastronomicznego i kup sprzęt renomowanej marki w super cenie!

Wszystkie Komentarze