Kuchnia gazowa, ale jaka? - Przeczytaj zanim kupisz niewłaściwą!

Kuchnia gazowa, ale jaka? - Przeczytaj zanim kupisz niewłaściwą!

2018-06-05

Kuchnia gazowa – to pojęcie tak szerokie jak i ilość rodzajów kuchni dostępnych na rynku. Niewątpliwie jest to podstawowe wyposażenie gastronomiczne każdej kuchni bez względu na jej wielkość oraz charakter wydawanych potraw. Zanim pojawił się piec konwekcyjno – parowy to kuchnia i jej wprawny operator czytaj „Szef Kuchni” potrafił na niej zrobić absolutne cuda !... (Do dzisiaj wielu kucharzy nie zdołało się przestawić na piec i traktuje kuchnię gazową jako podstawę egzystencji prawdziwej kuchni).

Ale do rzeczy !

Od czego zacząć planując zakup nowej kuchni gazowej ?

Postaram się w kilku zdaniach opisać wam o czym warto pamiętać przy doborze nowej kuchni gazowej.

Najpoplarniejsze kuchnie gazowe to: 2, 4, 6, 8 -palnikowe oraz taborety gazowe pojedyncze i podwójne.

 

Krok pierwszy – wielkość kuchni 

Określ dokładne miejsce na kuchni w którym stanie Twoja nowa kuchnia gazowa, uwzględniając pozostałe urządzenia gastronomiczne ( tu z pewnością łatwiej będą miały osoby, które to zajęcie zleciły osobie zajmującej się planowaniem technologii kuchni ). Ważne by dokładnie zmierzyć miejsce na nową kuchnię !

Z prostego powodu:

Poza kuchniami wolnostojącymi rozróżniamy podstawowe wymiary kuchni z linii urządzeń gastronomicznych:

  • LINIA 600 ( małe kuchnie, bary, fast food-y, food truck-i – ogólnie rzecz biorąc kuchnia ograniczona miejscem do pracy ),
  • Linia 700 ( najbardziej popularna linia urządzeń stosowana w większości restauracji oraz małych hotelach )
  • LINIA 900 ( profesjonalne urządzenia o dużej wydajności stosowane na kuchniach z ogromną produkcją, zazwyczaj : duże hotele, firmy cateringowe, stołówki pracownicze, kuchnie centralne obsługujące sieci restauracji itp… ).

600, 700, 900 – określa głębokość urządzenia gastronomicznego.

 

Przykładowe wymiary kuchni dla danej linii:

LINIA 600 ( zdjęcia przedstawiają urządzenia gastronomiczne nastawne )

  330x600x290(h) 
    660x600x290(h) 
  990x600x290(h)

                                                     

LINIA 700

400x700x280(h)
 800x700x280(h)
 1200x700x280(h)

 

LINIA 900

450x900x280(h)
 900x900x280(h)
 1350x900x280(h)

 

Wśród kuchni gazowych występują również kuchnie tzw: SolidTop – jest to kuchnia gazowa z jedną żeliwną płytą grzewczą, pod spodem której na środku znajduje się palnik. Kuchnia taka jest wykorzystywana przez profesjonalne kuchnie restauracyjne o dużym natężeniu ruchu i dość dobrze wykwalifikowanych szefów Kuchni , gdyż praca na niej wymaga dobrej orientacji o strefach grzewczych ( gotowanie czy też smażenie odbywa się na środku płyty gdzie mamy najwyższą temperaturę, natomiast na jej obrzeżach mamy pozostawione np.; sosy lub inne dodatki, które są gorące i gotowe do użycia przy wydawaniu dań).

 

 

 

  • Krok drugi – rodzaj gazu

 

Ten krok jest w porównaniu z pierwszym i tym co przed nami najprostszy i najmniej kłopotliwy przy podejmowaniu decyzji o wyborze kuchni. i zazwyczaj spotykane to

 Najbardziej popularne w Polsce i zazwyczaj spotykane to:

  1. Gaz ziemny (zostańmy przy podstawowym nazewnictwie, ponieważ i ten gaz ma w Polsce kilka rodzajów ze względu na jego skład chemiczny),
  2. Gaz Propan-Butan ( gaz płynny, ciekawostką jest to że sam w sobie jest bezwonny i ze względu bezpieczeństwa jest celowo nawaniany żeby łatwiej można było w najbardziej pierwotny sposób czyli po zapachu zorientować się o nieszczelności instalacji i natychmiast zareagować – zamykając zawór główny gazowy – później to tylko telefon do instalatora !).

 

UWAGA !!!

Dlaczego ważne jest określenie gazu dostarczanego do Twojej kuchni ?

Ano dlatego, że w przypadku podłączenia kuchni gazowej z niewłaściwymi dyszami dla danego gazu efektem będzie :

 Mało wydajna praca (skrajnie duży lub wyjątkowo mały płomień – niewłaściwe dysze),

  1. Okopcone naczynia ( zmora pracowników na zmywaku – albo ostre szorowanie , albo naczynia wyglądają jak „żużle”),
  2. Problem z zapalaniem palników

 

Rozwiązaniem takich problemów jest wymiana dysz na odpowiednie dla danego rodzaju gazu. Proponuję czynność tę zlecić profesjonalnemu serwisowi gastronomicznemu. Warto też pamiętać, że sama wymiana dysz nie koniecznie załatwi sprawę. Szanujący się serwis z pewnością ustawi też tzw: „świeczki” czyli małe palniki podtrzymujące płomień i pozwalające na szybkie uruchomienie głównych palników – one również wymagają regulacji bez względu na rodzaj gazu i powinno się to wykonywać w przypadku instalacji każdej nowej kuchni gazowej !

 Istotna informacja: Większość producentów dodaje obecnie do nowo zakupionej kuchni zestaw dysz do innego rodzaju gazu – warto zapytać przy zakupie czy są one w zestawie, jeżeli nie to proponuję je domówić, koszt niewielki  (15-20 zł/szt.), a przydadzą się np. przy zmianie rodzaju gazu w kuchni.

  

Krok trzeci – ilość palników i ich moc

W tym kroku zastanówmy się nad tym ile osób obsługuje kuchnia (ilość wydawanych posiłków), wielkość naczyń na których na co dzień pracujemy (pojemność, średnica), jaki mamy czas na przyrządzanie posiłków (moc palników w istotny sposób skróci lub wydłuży ten czas) ?

 Kuchnie profesjonalne niejednokrotnie oferują moc jednostkowego palnika odpowiadającą mocy całej kuchni w domu.

 Wracając do powyższych pytań i do ich trafnych odpowiedzi będziemy mieli wynikową w postaci właściwie dobranej kuchni.

I tak np.:

Przy niewielkiej ilości wydawanych posiłków powiedzmy ok.100 porcji obiadowych dziennie, wystarczającym wyborem będzie kuchnia 4 palnikowa z LINI 700 dysponująca mocą palników w zakresie 18-26 kW. Powierzchnia grzewcza palników pozwala na swobodne użycie garnków o pojemności do 50L ( głębokość robocza kuchni to ok. 600mm, średnica rzeczonego garnka to 400mm, widać zatem że możemy na jednym palniku gotować np.: ziemniaki, a w tym samym czasie na pozostałych przygotowywać sosy czy inne dodatki).

  

Krok czwarty – z piekarnikiem czy bez ?

       

Odpowiedź twierdząca dla wszystkich, którzy do tej pory nie mają pieca konwekcyjno – parowego w swojej kuchni. Na samej kuchni trudno będzie nam przyrządzić pieczone kurczę czy też luzowaną kaczkę z jabłkami. Piekarnik idealnie również sprawdzi się do wszelkich mięs pieczonych jaki i do pieczenia prosiaków, jagniaków czy też indyków w całości.

Kuchnie gazowe występują z dwoma rodzajami piekarników:

  1. Gazowy
  2. Elektryczny

 

Wybór zależy od tego czy macie w swojej kuchni kilka dodatkowych kW mocy dla piekarnika elektrycznego ? Jeżeli nie to pozostaje kuchnia gazowa z piekarnikiem gazowym.

Wielkość piekarnika zależy od wielkości kuchni jaką wybierzecie ( LINIA 600, 700, 900 ) i oscylują one w wielkościach GN 1/1 (530x325mm), GN 2/1 (650x530 mm - NAJPOPULARNIEJSZY) oraz GN 3/1 (1080x560 mm – idealne dla domów weselnych do pieczenia prosiaka)

  

Krok piąty – podstawa – jaka ?

 

Poniżej znajdziecie rodzaje podstaw jakie producenci sprzętu gastronomicznego proponują pod swoje urządzenia. Sami zdecydujecie, która z nich będzie idealna do waszych potrzeb.

 

Podstawa otwarta z półką dolną – jej zaletą jest przede wszystkim cena.

 

Podstawa szafkowa otwarta – podstawa z trzech stron zabudowana, higieniczne rozwiązanie jeżeli pod kuchnią przechowujemy naczynia,

 

Podstawa szafkowa z drzwiami bądź szufladą/mi – super schludne i bardzo czyste rozwiązanie.

 

Jeżeli na naszej kuchni nie mamy miejsca żeby wstawić urządzenie z podstawą to zawsze możemy skorzystać z kuchni gazowej nastawnej, którą stawiamy bezpośrednio na stole roboczym ze stali nierdzewnej.

 Wybór producenta pozostawiam do Państwa indywidualnej oceny lub też specjalisty od sprzedaży sprzętu gastronomicznego i jego posiadanej wiedzy. Mimo wszystko zachęcam do zadawania jak największej ilości pytań przed zakupem nowej kuchni gazowej, gdyż pozwoli to Państwu na komfortową pracę w przyszłości.

 

 Warto zapamiętać !!!

 

  • Każde urządzenie gazowe powinno mieć własny zawór gazowy, który możesz zakręcić w przypadku jakiegokolwiek niebezpieczeństwa,
  • Podłączenia kuchni powinien dokonać serwisant z aktualnymi uprawnieniami gazowymi (nie bój się i poproś o ich okazanie przed podłączeniem) – tu chodzi o TWOJE BEZPIECZEŃSTWO !!! ,
  • Żądaj przeprowadzenia próby szczelności podłączenia !
  • Zalecane przekroje przewodów dla urządzeń gazowych:

    Gaz płynny – ½”  Gaz ziemny – ¾” .

Od autora: 

Jeżeli zainteresował Cię ten tekst lub masz pytania o inne urządzenia gastronomiczne, ich specyfikację oraz warunki instalacji i użytkowania napisz proszę do mnie na adres: tomek@active-company.pl

Wszystkie Komentarze