O czym musisz wiedzieć, zanim zdecydujesz się na własną restaurację?

O czym musisz wiedzieć, zanim zdecydujesz się na własną restaurację?

2018-06-06

Zdecyduj się na koncepcję restauracji

Pierwszym krokiem w otwarciu nowej restauracji jest podjęcie decyzji, jaki rodzaj restauracji to będzie. Czy szukasz otwarcia luksusowej restauracji wysokiej klasy? Dorywcza restauracja? Czy masz określony typ kuchni, którą zamierzasz serwować, na przykład włoska, francuska czy indyjska? Być może chcesz specjalizować się w jednym obszarze, np. w niedużym barze lub pubie. Przed przejściem do drugiego etapu musisz najpierw zdefiniować rodzaj restauracji, którą chcesz otworzyć.

Wybierz lokalizację restauracji

Lokalizacja, lokalizacja, lokalizacja. Jej wybór to klucz dla być albo nie być Twojej restauracji. Przed rozpoczęciem i podpisaniem umowy dzierżawy lokalu na  restaurację, odrób pracę domową. Czy restauracja znajduje się w uczęszczanej okolicy, z dużą ilością ruchu pieszego? Jeśli nie, czy jest wystarczająco dużo miejsca parkingowego? Czy w najbliższej okolicy są już restauracje tego typu o którym myślisz? (Jeżeli na tym etapie pojawiają się wątpliwości to dzwony ostrzegawcze powinny być głośne i wyraźne)

 Wybierz nazwę dla Swojej restauracji

Prawdopodobnie najbardziej „fajny” krok w otwarciu nowej restauracji ! Wybierz nazwę restauracji, która oznacza coś. Może to być odzwierciedleniem Twojego tematu lub lokalizacji. Tzn. Włoska restauracja o nazwie Papa Antonio lub może nazwa powinna kojarzyć się z właścicielem przyszłej restauracji np.: Pan Jan w podróży.

Napisz biznes plan restauracji

Są dwa ważne powody, dla których potrzebujesz planu biznesowego restauracji.

1. To pomaga zobaczyć duże problemy w przyszłości restauracji, jak na przykład bardzo mała liczba ludności na danym obszarze lub „kiepska” lokalizacja.

 2. Żaden bank nie uruchomi Ci finansowania bez posiadania konkretnego biznes planu (warto to oddać w ręce profesjonalisty, który zajmuje się tym zawodowo, zazwyczaj również ta osoba będzie w stanie polecić bank z którym w przeszłości załatwiała takie finansowanie).

 

Znajdź finansowanie

To jest krok, który powstrzymuje większość ludzi przed faktycznym otwarciem własnej restauracji. Finansowanie. Chociaż coraz trudniej jest finansować restaurację, nie jest to niemożliwe. Między bankami, małymi agencjami biznesowymi i inwestorami prywatnymi możliwe jest tego typu finansowanie. Musisz jednak pokazać przygotowany i profesjonalny biznes plan, pokazując potencjalnym inwestorom, że wiesz, co robisz (im więcej entuzjazmu i zaangażowania oraz wiedzy o tym na co potrzebujesz finansowanie – tym większa szansa, że je otrzymasz).

 Złóż wnioski o odbiory i pozwolenia

Wiele wniosków trwa kilka tygodni, a nawet miesięcy, zanim zostaną wydane decyzje o przyznaniu pozwoleń. Mając pewność, że Twój biznes plan jest na tyle dobry by bank dał Ci finansowanie, powinieneś równocześnie przygotować wszystkie niezbędne wnioski urzędowe: pozwolenie na sprzedaż alkoholu, odbiór Sanepidu, wszelkie zgody wspólnot oraz wiele innych (o których napiszę w kolejnym artykule).

 „Zaprojektuj” Swoją restaurację

Duża pusta przestrzeń wypełnia się szybko, gdy zaczynasz dodawać wyposażenie typu: stoły, krzesła, duże wyposażenie kuchni i inne niezbędne akcesoria. Projekt restauracji powinien być równowagą pomiędzy estetyką a pojemnością lokalu. Szczególną uwagę zwróć na praktyczność przyszłego użytkowania od strony Twojego Klienta i pracującego w restauracji personelu.

 Skomponuj unikalne menu restauracji

Dobrze napisane menu restauracji powinno być zarówno łatwe do przeczytania, jak i przejrzyste, czytelne. Kilka rzeczy, których należy unikać w menu restauracji to nadmiar stylów graficznych i duża ilość serwowanych dań (Tobie może wydawać się, że to za mało – ale Twój personel będzie bardziej szybki, skuteczny i bardzo dobrze zorientowany w tym co serwujesz Klientom). Ważne !!! Pierwszymi klientami restauracji jest Twój personel. Serwis musi znać smak i skład tego co zamierzasz podać przyszłym Konsumentom !!!

 Zacznij tworzyć Swoją restaurację

Po zaprojektowaniu swojej restauracji możesz zacząć kupować profesjonalne wyposażenie kuchni (meble ze stali nierdzewnej, sprzęt gastronomiczny, drobne akcesoria kuchenne oraz zastawę stołową). Aby zaoszczędzić pieniądze, możesz rozważyć zakup sprzętu używanego, a także leasing niektórych przedmiotów (zazwyczaj firmy, które zajmują się profesjonalnym wyposażeniem gastronomii mają w swoim portfolio możliwość leasingu sprzętu). Jeżeli to Twój absolutny debiut to warto poświęcić trochę czasu na blogach eksperckich i zapytać o sprzęt osoby, które już są w branży (jest duża szansa, że trafisz na życzliwą osobę od której dowiesz się jakich błędów warto unikać). .

 Przeprowadź rekrutację personelu

Gdy zbliżasz się do dnia otwarcia, musisz zacząć zatrudniać zarówno kucharzy, pomoc kuchenną jak i pracowników sali. Pracownicy kuchni, kelnerzy i barmani są integralną częścią każdej restauracji i chcesz zatrudnić idealną osobę na każde stanowisko. (To zdecydowanie najtrudniejszy i najbardziej odpowiedzialny element całego procesu powstawania Twojej restauracji).

 Poinformuj przyszłych Klientów o  swojej restauracji

Reklama jest koniecznością dla większości nowych restauracji. Uruchom tradycyjną reklamę, na przykład gazety i reklamy radiowe ( kwestia finansów), bilboardy. Nie zapomnij o dobrej stronie internetowej swojej restauracji. Korzystaj z serwisów społecznościowych, takich jak Twitter, Instagram i Facebook, aby rozpowszechniać swoje informacje o nowym miejscu.

 

Czego potrzebujesz?

Cierpliwości

Wytrwałości

Wysokiej odporności na stres

Poczucia humoru

Otwarcie nowej restauracji jest ekscytującym przedsięwzięciem. Aby odnieść sukces, potencjalni właściciele restauracji powinni odrobić pracę domową, aby dowiedzieć się więcej o otoczeniu biznesowym.

Wszystkie Komentarze