Witryna chłodnicza gastronomiczna - bezpieczna i estetyczna!

Witryna chłodnicza gastronomiczna - bezpieczna i estetyczna!

2020-10-14

Wchodzisz do bufetu pracowniczego, kawiarni, restauracji. Typowe dla takich miejsc są lady, stoliki, krzesła i... przeszklone lodówki. Witryny chłodnicze, bo tak brzmi ich bardziej oficjalna nazwa, charakteryzuje kilka funkcji i nie jest to ta jedna jedyna, która kojarzona jest ze słowem ''lodówka''. Sprawdź, dlaczego tego typu urządzenia cieszą się popularnością i oceń czy faktycznie są tak potrzebne w miejscach, gdzie przechowuje się żywność.

Chłodzenie – ''funkcja oczywista''

Pierwotnie za lodówkę służyły ciemne spiżarnie własnoręcznie wykopywane w ziemi czy w późniejszym czasie jedzenie przechowywano w mniej lub bardziej udanych wynalazkach. Ostatecznie doprowadziło to do wynalezienia lodówki, czyli znanego nam do dzisiaj urządzenia chłodniczego. Dziś jest to podstawowe wyposażenie każdego domostwa i gastronomii, które spełnia funkcję chłodzenia pożywienia.
Jedzenie przechowywane w niskich temperaturach wolniej ulega zepsuciu i pozwala na użycie np. drożdży w późniejszym czasie. Za zepsucie mięsa odpowiadają na przykład owady, które skuszone charakterystycznym zapachem z pewnością nie pozwolą pyszności się zmarnować (choć szczerze powiedziawszy zarówno człowiek, jak i mucha nieco inaczej pojmują to słowo). Nie mniej jednak zamknięcie potrawy czy składników w lodówce nie tylko utrzyma je w stosownej temperaturze, ale i nie pozwoli na zepsucie spowodowane innymi czynnikami, takimi jak wolniejszy rozwój bakterii.
Dzięki takim zabiegom uniknąć można przykrej niespodzianki, że ulubiona szynka nie nadaje się już do zjedzenia, zaś jajka nie zachęcają do spożycia. Rewolucja żołądkowa także nie jest warta ryzyka. I co równie istotne – nieestetyczna mucha na środku serniczka z pewnością nie spełni funkcji wisienki na torcie.

Danie z witryny chłodniczej – smakuje lepiej!

Witryna chłodnicza w lokalu to jednak nie tylko bezpieczeństwo przechowywania potraw – to także aspekt wizualny. Tak często pomijana kwestia ma jednak istotny wpływ na poziom sprzedaży i... ocenę firmy! Lodówka dziś to nie tylko sterylność, ale i po prostu piękno.
Nic nie stoi na przeszkodzie, by stworzyć menu i podawać klientowi danie z witryny chłodniczej bez jego możliwości uprzedniej analizy składników znajdujących się na talerzu. Dania serwowane z witryn chłodniczych to domena wyposażenia kawiarnbufetów. Podobnie sklep oferujący ciasta czy garmażerkę może prowadzić ekspozycję potraw w połączeniu z ich sprzedażą.
Estetycznie ułożony naleśnik czy elegancko wyeksponowane kluski leniwe, choć nie wzbudzają swoją atrakcyjności sympatii na pierwszy rzut oka, mogą zachęcić do skosztowania dzięki dodatkowi w postaci symetrycznego układu, logicznemu współgraniu z resztą żywności czy pomidorkowi lub zieleninie niby od niechcenia leżącym w pobliżu.
Za sprzedażą produktu stoi często nie sama jego jakość (w końcu klient nie może ocenić grubości panierki po samym wyglądzie), a jego prezentacja. Produkt ładnie wyeksponowany w oszklonej witrynie chłodzącej pobudzi do działania kubki smakowe i nie pozwoli, by określone produkty spoczywały w niej zbyt długo.

Witryna chłodnicza – estetyka gratis!

Mało kto zauważa w profesjonalnym wyposażeniu gastronomicznym potencjał do upiększenia nim kuchni. One po prostu stoją i są i ich zadaniem jest spełniać określone funkcje. Tymczasem witryna chłodnicza czy szafa chłodnicza może być pięknym ''meblem'', który wtapia się w otoczenie i nie budzi negatywnych skojarzeń.
Wypełniona fantazyjnymi ciatami lada chłodnicza nie tylko wygląda estetycznie, ale i podnosi status lokalu, w którym jest używana. Wolną przestrzeń w obudowie można dowolnie wykorzystać – czy to na podkreślenie charakteru miejsca, w którym się znajduje, czy też daje możliwość przyklejenia reklamy, informacji, logo. Wszystko pozostaje w kwestii fantazji; warto jednak zauważyć, że skoro lodówka jest elementem obowiązkowym wyposażenia , to należy potraktować jej obecność jako atut, nie zaś przykrą konieczność.


Jak widać bezpieczne potrawy, pięknie wyeksponowane w witrynie chłodniczej zachęcają do sięgania po nie. Dlaczego więc nie uznać witryny chłodniczej gastronomicznej za szansę na jeszcze lepszą reklamę miejsca? Proszę o tym pomyśleć, przeglądając propozycje takich urządzeń w naszej hurtowni gastronomicznej.

 

Wszystkie Komentarze