Wyposażenie restauracji - czego nie może zabraknąć?

Wyposażenie restauracji - czego nie może zabraknąć?

2020-11-30

Ludzie, który chcą związać swoje życie zawodowe z gastronomią w czasie pandemii na pewno mają twardy orzech do zgryzienia. Jednak fakty są takie, że każdy ciężki czas kiedyś się kończy - a ludzie jedli i będą jeść zawsze. Dlatego mimo chwilowej sytuacji w branży, patrząc perspektywicznie, dobrym pomysłem jest otworzenie lokalu gastronomicznego lub restauracji i przygotowywanie się na zdjęcie obostrzeń, które w końcu miną. Takie przedsięwzięcie może być bardzo dochodowe, a dobrze prowadzona restauracja będzie przyciągać wielu klientów. Na początek trzeba przygotować biznesplan i zrobić listę niezbędnego wyposażenia gastronomicznego, bez którego restauracja nie będzie w stanie funkcjonować. To pozwoli na podjęcie pierwszych kroków. Jak wyposażyć restaurację? Co jest potrzebne w każdym tego typu lokalu?

Sprzęt gastronomiczny - podstawa każdej kuchni

Nawet domowa kuchnia nie może sprawnie działać bez podstawowych sprzętów, które ułatwiają gotowanie oraz przechowywanie żywności. W restauracji nie może zabraknąć przede wszystkim dużej kuchni wielopalnikowej oraz piekarnika. Dodatkowo należy zainwestować w pojemną lodówkę oraz zamrażarkę, co pozwoli na bezpieczne przechowywanie składników dań w menu bez obaw o ich zepsucie. Ponadto kucharz musi mieć do dyspozycji co najmniej kilka małych sprzętów AGD, takich ja mikser planetarny, blender czy krajalnica do warzyw. Przyspieszy to przygotowywanie dań i pozwoli obsłużyć większą ilość osób w jednym czasie. Opcjonalnym wyborem jest zmywarka - na początek, jeśli środki finansowe są zbyt małe, można odłożyć jej zakup na przyszłość, kiedy firma zacznie na siebie zarabiać. Gotowanie wymaga też posiadanie odpowiednich garnków, patelni, rondli oraz innych niezbędnych akcesoriów. Najlepiej mieć kilka sztuk z każdego rodzaju, żeby móc gotować jednocześnie kilka różnych potraw.

Ważne to, co na stole

Talerze, szklanki, miseczki, kieliszki, sztućce to niewątpliwie konieczna zastawa stołowa w każdej restauracji. Bardzo dobrym pomysłem jest zakup talerzy, szklanek i filiżanek z logiem lokalu, jednak nie każdy rozpoczynający swoją działalność przedsiębiorca znajdzie środki na takie gadżety. Warto podkreślić, że są pewne sprzęty, w które warto zainwestować. Jednym z nich jest dystrybutor do talerzy. Pomoże on sprawnie zarządzać zasobami w restauracji, a do tego elegancko i profesjonalnie prezentuje się w kuchni. Większość dystrybutorów do talerzy wykonana jest ze stali nierdzewnej, co pozwala na utrzymaniu ich bez trudu w czystości.

Wyposażenie wnętrza restauracji musi być dopracowane

Ogromne znaczenie ma także wygląd oraz styl restauracji. Meble gastronomiczne ze stali nierdzewnej, dodatki i kolorystyka powinny tworzyć spójną całość i stanowić przemyślaną i współgrającą kompozycję. Dzięki temu miejsce będzie nie tylko wyjątkowe, ale również ciekawe i jedyne w swoim rodzaju. Nie trzeba wcale dużych nakładów finansowych, żeby wystrój robił wrażenie na klientach, wystarczy trochę wyobraźni, żeby uzyskać ciekawy efekt w swojej restauracji.

Wszystkie Komentarze