Zastanawiasz się nad piecem? Pomożemy Ci wybrać najlepszy!

Zastanawiasz się nad piecem? Pomożemy Ci wybrać najlepszy!

2018-06-11

Zastanawiasz się jaki piec wybrać?

To pytanie stawia sobie wiele osób chcących wyposażyć lub doposażyć lokal gastronomiczny. W tym poradniku podpowiadamy na co warto zwrócić uwagę żeby mieć pewność że nasz zakup będzie strzałem w dziesiątkę.

Czytając ten poradnik jesteśmy pewni że stanąłeś właśnie przed faktem zakupu pieca konwekcyjno parowego. Czy wiesz już czego oczekiwać od takiego pieca? Na początku zadamy kilka pytań które powinien postawić sobie każdy kto myśli o zakupie takowego pieca.

  1. Jakie zasilanie winien posiadać piec - gazowe czy elektryczne ?
  2. Ile dań dziennie jest serwowanych w twoim punkcie gastronomicznym?
  3. Jak duża jest różnorodność serwowanych dań przy obróbce termicznej ( gotowanie na parze, grillowanie, pieczenie, smażenie )?
  4. Ile czasu potrzebujesz do wydania kilku / kilkunastu / kilkudziesięciu dań w określonym czasie?
  5. Czy osoby obsługujące piec posiadają już jakieś doświadczenie przy tego typu urządzeniach?
  6. Jakie urządzenia chcesz zastąpić piecem konwekcyjno parowym?
  7. Czy bardzo zależy ci na oszczędności produktów wspomagających obróbkę dań oraz energii elektrycznej / gazowej?
  8. Jakie środki możesz przeznaczyć na zakup pieca konwekcyjno parowego?

 

No dobrze. Jeżeli odpowiedziałeś sobie na powyższe pytania przeczytaj kilka zdań które znajdują się poniżej, w ten sposób przybliżysz sobie informacje związane z planowanym zakupem.

Gaz czy prąd? To pytanie w zasadzie powinno się opierać tylko i wyłącznie na jednym - jaki posiadamy układ instalacji w zapleczu kuchennym. Owszem ceny gazu są niższe od cen prądu ale piece elektryczne dają znacznie szersze możliwości w przygotowywaniu potraw i są znacznie tańsze w zakupie od gazowych.

Ilość dań serwowanych w ciągu dnia, różnorodność serwowanych dań, oraz czas do wydania określonej liczby posiłku to kwestia bardzo ważna.  Na podstawie tych pytań określa się wielkość ( ilość półek ) pieca. Na ogół stosuję się piece 6, 10 lub 20 półkowe co jednocześnie oznacza ilość pojemników GN jakie możemy włożyć do pieca.

Wykorzystanie możliwości pieca będzie skuteczne tylko wtedy, kiedy osoby pracujące z tym urządzeniem będą wiedziały jak ten piec obsługiwać. Z biegiem czasu, możliwości pieców zwiększają się ale wraz z tym zmienia się sposób obsługi - funkcje wcześniej obsługiwane ręcznie zostają przejęte przez wbudowane "programy" które możemy zapamiętywać i w dowolnej chwili uruchamiać. Obecnie niektóre urządzenia tego typu posiadają fabrycznie wmontowany ekran złudnie przypominający przyklejonego tableta do przedniej części pieca dzięki czemu obsługa staje się niewiarygodnie prosta. Niezależnie od tego czy piec posiada rozbudowaną elektronikę czy posiada podstawowe możliwości, jest kilka parametrów które winno się wiedzieć jak je ustawić ( naparowanie, temperaturę, czas obróbki termicznej ). Jedno jest pewne, obsługi pieca trzeba obowiązkowo się nauczyć aby w pełni wykorzystać jego możliwości.

Piecem konwekcyjno parowym możemy zastąpić wiele urządzeń ( płyta grillowa, parowar, frytownica, piekarnik, itp)  dlatego też jest to znakomite rozwiązanie – w zupełności wystarczy jedno urządzenie aby sprostać nawet najbardziej wymagającym w obróbce termicznej potrawom. Na taką obróbkę składa się zawsze kilka etapów, które w piecu połączyć możemy w jeden proces dzięki częmu znacznie oszczędzimy chociażby czas, zużycie wody ( tradycyjne gotowanie zastąpione gotowaniem na parze ), energii elektrycznej czy gazu. Ponadto przy przygotowywaniu dań nie jest potrzebna duża liczba naczyń, jak to ma miejsce przy gotowaniu tradycyjnymi metodami dzięki czemu oznacza to mniej mycia, mniej pracy,  mniej detergentów, mniej zużytej wody oraz prądu. Tak więc i w tym kontekście można mówić o energooszczędności takiego urządzenia. To wszystko  przekłada się na niższe koszty związane z prowadzeniem lokalu gastronomicznego- wydatek staje się opłacalny.

Ceny pieców konwekcyjno parowych wahają się od kilku  do nawet kilkudziesięciu tysięcy złotych. Wpływ na tą różnicę cenową ma przede wszystkim zaawansowanie technologiczne oraz wielkość pieca  czyli ilość półek w które wyposażone jest urządzenie a co za tym idzie - jednorazowy wsad pojemników GN. Oczywiście marka też ma znaczenie dlatego warto zastanawiać się nad urządzeniami sprawdzonymi, wyprodukowanymi  przez fabryki z doświadczeniem w tej branży.

Podsumowując - przy zakupie pieca warto porozmawiać z  handlowcem który zajmuje się sprzedażą takiego sprzętu. Poza analizą potrzeb i doborem pieca, będzie w stanie zademonstrować działanie urządzenia, organizując pokaz kulinarny w trakcie którego kucharz zaprezentuje Państwu jak należy wykorzystać urządzenie aby przygotowywać dania w sposób zdecydowanie szybszy, prostszy i co ważne oszczędzając czas i wasze pieniądze.

Wszystkie Komentarze