Zmywarka gastronomiczna - jaką wybrać, na co zwrócić uwagę i o czym koniecznie pamiętać?

Zmywarka gastronomiczna - jaką wybrać, na co zwrócić uwagę i o czym koniecznie pamiętać?

2018-06-01

Dla fachowca z branży gastronomicznej dobór zmywarki gastronomicznej raczej nie będzie stanowił większego problemu. Lata praktyki i wiele montaży urządzeń wyposażenia gastronomicznego pozwala w krótkiej rozmowie precyzyjnie dobrać właściwą zmywarkę.

Na początek tylko postaram się przekazać wszystkim zainteresowanym zakupem zmywarki, a w szczególności sektorowi budżetowemu (szkoły, przedszkola, żłobki, domy opieki społecznej itp.), że czas wyparzarek gastronomicznych, zmywarko-wyparzarek gastronomicznych do naczyń odszedł już w zapomnienie. Obecnie każda profesjonalna zmywarka gastronomiczna do naczyń posiada poza funkcją mycia również program tzw. wyparzania, ale do tego powrócimy później.

Poniżej postaram się zobrazować każdemu nawet najmniej zorientowanemu przyszłemu użytkownikowi zmywarki jak przygotować miejsce instalacji, na co zwrócić szczególną uwagę i który rodzaj zmywarki wybrać by cieszyć się bezproblemowym użytkowaniem w przyszłości.

P.S. Nie będę się skupiał na producentach tylko na cechach istotnych w użytkowaniu. Rozpiętość cenowa i ilość dostępnych na rynku modeli zmywarek gastronomicznych pozwala na idealne dopasowanie się do Waszych oczekiwań tak finansowych jak i wydajnościowych.

Rozróżniamy kilka rodzajów zmywarek gastronomicznych w zależności od ich przeznaczenia:

Zmywarki do szkła – używane zazwyczaj w barach, pubach, oddzielna sekcja na zmywaku w dużych restauracjach, hotelach czy też firmach cateringowych. Zmywarki te cechują się nieco innymi parametrami ustawionych temperatur wody w komorze oraz w bojlerze. W zmywarkach do szkła woda w komorze myjącej jest zazwyczaj nieco niższa niż w typowych zmywarkach do naczyń co pozwala dłużej i bezpiecznie użytkować Twoje szkło. Silny środek myjący i wysoka temperatura mycia – wpływają negatywnie na wygląd szkła i powodują szybsze jego zużycie!

 

 

Zmywarki do naczyń – ta grupa jest reprezentowana przez największą ilość modeli i jej ograniczeniem może być jedynie górna granica budżetu jaki chcesz na nią przeznaczyć. Zmywarki gastronomiczne uniwersalne – to określenie najczęściej używane przez producentów. Urządzenia te dzielą się na zmywarki podblatowe, zmywarki kapturowe oraz duże przemysłowe zmywarki tunelowe. Cechuje je uniwersalność wykorzystania i służą zazwyczaj w barach, restauracjach, hotelach do mycia zastawy mieszanej czyli; szkło, sztućce, porcelana, mniejsze akcesoria gastronomiczne. Zmywarki te posiadają zazwyczaj kilka  programów mycia np.: 2 min./ 3 min. / 5 min. / 8 min. lub opcję mycia ciągłego do silnych zabrudzeń.

 

Zmywarki do garów – są to duże urządzenia służące do mycia np.: pojemników GN, garnków, tac, pojemników cateringowych, skrzynek czy też blach piekarniczych (tu UWAGA – jeżeli są to blachy aluminiowe – zwróć szczególną uwagę na środek myjący, który nie będzie powodował reakcji z aluminium! ). Używane zazwyczaj w dużych punktach gastronomicznych i zakładach produkcyjnych.

 

 

Oto kilka ważnych informacji, które musisz sobie przygotować zanim skontaktujesz się z doradcą handlowym, który ma pomóc w doborze właściwego urządzenia ( w sumie to nie musisz, ponieważ jeżeli trafisz na profesjonalistę to i tak to z Ciebie wydobędzie, ale pomyśl jak odbierze Cię rzeczony handlowiec jeżeli to Ty od początku przejmiesz inicjatywę i jasno określisz Swoje potrzeby – efekt negocjacyjny murowany! ). :

  1. Określ ilość, rodzaj, wielkość zmywanych naczyń oraz ilość wydawanych w ciągu dnia pracy posiłków. ( dokładna ilość użytkowanych przez Ciebie naczyń oraz ilość wydawanych posiłków w łatwy sposób pozwoli idealnie dobrać zmywarkę gastronomiczną ).
  2. Wymierz miejsce w którym ma stanąć nowa zmywarka ( długość, szerokość, głębokość, wysokość ) – jeżeli ilość używanych naczyń oraz zmywalnia jest na tyle duża, że możesz tu wstawić zmywarkę kapturową to pomyśl o tym choćby przez wzgląd na komfort osób tu pracujących ( zazwyczaj jest to ciężka, stojąca praca i częste schylanie do zmywarki podblatowej powoduje duży dyskomfort, a nawet ból. Jeżeli budżet nie pozwala na zastosowanie zmywarki kapturowej – to warto pomyśleć na postawieniu uniwersalnej zmywarki podblatowej na podstawie ).
  1. Sprawdź na jakiej wysokości znajduje się rura odpływowa. Znaczy to nie mniej nie więcej konieczność użycia miarki i sprawdzeniu jak wysoko od podłogi znajduje się rura kanalizacyjna do której podłączymy odpływ zmywarki. To ważna informacja, ponieważ zdecyduje o tym czy Twoja przyszła zmywarka będzie lub nie będzie wyposażona w pompę spustową.
  1. Jak daleko od miejsca instalacji znajduje się wodny zawór zasilający. To informacja dla serwisu gastronomicznego, który będzie dzięki temu wiedział czy wziąć ze sobą dodatkowy wąż zasilający do wody ( większość producentów zmywarek gastronomicznych dołącza do zmywarki wąż o dł. 1,5 m ).
  1. Jakiego rodzaju zasilanie elektryczne posłuży do podłączenia zmywarki ( 230V czy 400V – tzw. SIŁA ). – informacja istotna o tyle, że nadal sporo producentów dzieli zmywarki w zależności od napięcia prądu zasilania ( UWAGA – są też zmywarki uniwersalne, które fabrycznie są przygotowane do obydwu rodzajów zasilania – serwis gastronomiczny, podłączy we właściwy sposób przewód zasilający do listwy przyłączeniowej w zmywarce ).
  1. Wentylacja – zadbaj o dobrą wentylację pomieszczenia w którym zmywarka będzie używana. Dla osiągnięcia najlepszego komfortu pracy, czystości  i uniknięciu grzybów i pleśni w przyszłości, będzie zastosowanie okapu nad zmywarką.
  1. Określ górną granicę budżetu. To pozwoli na wybór kilku zmywarek gastronomicznych do przygotowania oferty ( chodzi tu bardziej o Twoje upodobania co do wyglądu, ponieważ każda z nich będzie posiadała podobne cechy użytkowe ).

  

Poniżej kilka technicznych informacji:

Zawór zasilający do wody to klasyczny zawór ½” na ¾” – pamiętaj o tym, że ¾” znajduje się w miejscu do którego podłączymy wąż zasilający zmywarkę w wodę. ½” to średnica przyłącza, którą po uszczelnieniu wkręcimy do instalacji wodnej.


Wąż zasilający z gwintem wewnętrznym ¾” – to typowy wąż do pralek lub używany w domowych zmywarkach. Dostępne na rynku długości to 0,5 – 5 m. 

Wysokość odpływu i jego wpływ na wybór wyposażenia zmywarki gastronomicznej.

Dozownik płynu myjącego – zwróć szczególną uwagę czy wybrana przez Ciebie lub zaproponowana przez doradcę zmywarka posiada komplet dozowników do płynów tzn: dozownik płynu nabłyszczającego i dozownik płynu myjącego. ( Większość producentów oferuje zmywarki gastronomiczne wyposażone standardowo w dozownik płynu nabłyszczającego. Wszystkie zmywarki mają fabrycznie przygotowaną instalację do podłączenia dodatkowego dozownika i nie stanowi to żadnego problemu dla serwisu gastronomicznego ).

Zmiękczacz do wody – absolutnie bezwzględny wymóg przy instalacji zmywarki! Dzięki jego zastosowaniu osiągniesz najlepszy efekt mycia bez zacieków, osadu oraz wydłużysz żywotność grzałki komory i grzałek bojlera i co bardzo ważne utrzymasz w idealnej czystości wnętrze swojej zmywarki wolne od kamienia. Poniżej kilka rodzajów dostępnych zmiękczaczy 

Zmiękczacz manualny, kolumnowy ( tzw. gaśnica ) – najtańszy i wymagający najwięcej pracy przy jego użytkowaniu. W zależności od twardości wody taki zmiękczacz należy regenerować średnio raz w tygodniu. Czynność ta jest dosyć czasochłonna ( cały proces regeneracji to ok. 2 godz. I wymaga obecności pracownika, ponieważ wszystkie czynności związane z jego regeneracją wykonuje się ręcznie ) i z praktyki wiem, że wykonywana kilka do max.  kilkunastu razy po zakupie urządzenia.

 

 

Zmiękczacz półautomatycznyurządzenie w którym poszczególne procesy uruchamiane są przez pracownika obsługującego zmywarkę i nie wymagają jego obecności podczas procesu regeneracji urządzenia. Po właściwym przeszkoleniu personelu z obsługi urządzenia nie powinno być problemu z jego użytkowaniem.

 

 

Zmiękczacz automatyczny – świetny i najłatwiejszy w użytkowaniu. Jego obsługa przez personel zmywający ogranicza się do uzupełniania komory uzdatniacza w tabletki solne, pozostałe parametry ustawiane są przez serwis gastronomiczny w momencie instalacji.

DO REGENERACJI ZMIĘKCZACZY UŻYWAMY SOLI W TABLETKACH.


Indywidualną sprawą jest dodatkowa zabudowa, którą można zaprojektować już po dokonanym wyborze właściwej zmywarki gastronomicznej. W skład takiego zestawu wchodzą zazwyczaj: stół załadowczy ( opcja ze zlewem 1 lub 2 komorowym) , stół wyładowczy, stół z otworem do resztkowania oraz wiele innych mebli gastronomicznych – w tym przypadku ogranicza nas jedynie miejsce.

 Jeżeli masz jakiekolwiek pytania lub chciałbyś dowiedzieć się więcej na temat zmywarek - zapraszamy do kontaktu z naszym działem handlowym pod numerem telefonu: +48 22 769 90 07 lub za pośrednictwem poczty e-mail: biuro@active-company.pl W kwestiach technicznych prosimy o kontakt z naszym serwisem zmywarek gastronomicznych: serwis@active-company.pl.

Wszystkie Komentarze