active-company.pl

Blog tematyczny o sporcie, diecie, przepisach, poradnikach

Dieta

Co jeść na redukcji? Podstawy zdrowego odżywiania

Co jeść na redukcji? Podstawy zdrowego odżywiania

Podczas procesu redukcji ważne jest nie tylko regularne ćwiczenia, ale również odpowiednia dieta. Choć może to wydawać się trudne, to możliwe jest przygotowanie smacznych, a zarazem zdrowych potraw, które będą wspomagały proces zrzucania zbędnych kilogramów. Poniżej przybliżę Ci podstawy zdrowego odżywiania na redukcji, pokażę na czym skupić się wybierając produkty do swojej diety redukcyjnej oraz przedstawię kilka przykładowych przepisów idealnych na ten czas.

Podstawy zdrowego odżywiania na redukcji

Odpowiednio zbilansowana dieta to podstawa skutecznej redukcji. Powinna ona obejmować wszystkie niezbędne składniki odżywcze takie jak białka, tłuszcze oraz węglowodany. Ważne jest przy tym, aby dostarczać organizmowi mniejszą ilość kalorii, niż jest on w stanie spalić. Tylko w ten sposób możliwe jest zrzucanie zbędnych kilogramów.

Białka pełnią kluczowe role w organizmie, związane m.in. z budowaniem i regeneracją tkanki mięśniowej. Źródłem białka mogą być zarówno produkty pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego.

Tłuszcze dostarczają organizmowi energii, a także umożliwiają przyswajanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach A, D, E i K. Warto jednak pamiętać o tym, że nie wszystkie tłuszcze są równie zdrowe.

Węglowodany to podstawowe paliwo dla naszego organizmu. Ważne jednak, aby pochodziły one z odpowiednich źródeł, a więc z produktów pełnoziarnistych, owoców i warzyw.

Czym kierować się wybierając produkty na redukcję

Wybierając produkty na redukcję, kluczowe jest zwracanie uwagi na ich skład. Na pierwszym miejscu powinny znaleźć się te, które są niskokaloryczne, ale jednocześnie bogate w składniki odżywcze. Idealne są pełnoziarniste produkty zbożowe, chude mięso, ryby, warzywa i owoce.

Unikać należy natomiast gotowych posiłków z półki sklepowej, które zwykle obfitują w tłuszcze trans i są bogate w sól oraz cukry proste. Również napoje słodzone powinny być spożywane z umiarem.

Skupić się warto również na wartościach takich jak indeks glikemiczny oraz ładunek glikemiczny produktów. Im są one niższe, tym lepiej dla naszej sylwetki.

Przykładowe przepisy idealne na redukcję

Jajecznica -na patelni na odrobinie oleju kokosowego podsmażamy pokrojone w kostkę warzywa (np. paprykę, cukinię, pomidora). Następnie dodajemy dwie roztrzepane jajka, przyprawiamy solą i pieprzem i mieszamy do momentu ścięcia się jajek.

Drugie śniadanie – koktajl białkowy

Do blendera dodajemy łyżkę białka w proszku (np. z serwatki), garść jagód lub innych owoców, banan i szklankę mleka roślinnego. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.

Obiad – kurczak w sosie jogurtowym z warzywami

Piersi z kurczaka kroimy w paski, następnie przyprawiamy, obtaczamy w mące i smażymy na patelni. Warzywa (np. brokuły, papryka, marchew) gotujemy na parze. Do mięsa dodajemy jogurt naturalny, mieszamy i smażymy jeszcze chwilę. Podajemy z warzywami.

Zrównoważona, zdrowa dieta i odpowiednie ćwiczenia to klucz do sukcesu na redukcji. Pamiętaj jednak, że każda osoba jest inna, dlatego skonsultuj swój plan żywieniowy z dietetykiem lub specjalistą ds. odżywiania.

Udostępnij

O autorze

Cześć jestem Zofia! Zajmuje się sportem już od dziecka, ukończyłam także wiele kursów trenerskich oraz z zakresu dietetyki. Uwielbiam także, dzielić się już zdobyta wiedzą oraz doświadczeniami.