Radość z sezonu letniego czuć na każdym kroku – beztroskie pikniki, leniwe popołudnia spędzane przy basenie i oczywiście soczyste, świeże warzywa i owoce na naszych talerzach. Jednym z tych sezonowych darów natury, którym warto poświęcić więcej uwagi, jest kabaczek. Idealnie nadaje się do wielu kulinarnych eksperymentów, a jego delikatny smak sprawdza się zarówno w wytrawnych, jak i słodkich potrawach. W tym artykule podzielę się z Wami trzema przepisami na dania z kabaczka, które z pewnością przypadną do gustu nawet najbardziej wybrednym smakoszom.
Szybki i prosty przepis na placki z kabaczka
To danie sprawdzi się idealnie na lekki lunch lub kolację. Proste w swojej istocie placki z kabaczka zadowolą zarówno wegan, jak i miłośników mięsa. Do ich przygotowania potrzebne będą następujące składniki:
- 1 średni kabaczek,
- 1 jajko,
- 2 łyżki mąki,
- sól, pieprz i zioła do smaku.
Kabaczek należy umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a następnie odciąć nadmiar wody. Potem dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i smażymy na niewielkiej ilości oleju. Placki są gotowe, kiedy z obu stron zrobią się złoto-brązowe. Do placków z kabaczka idealnie pasuje sos jogurtowy lub czosnkowy.
Kremowa zupa z kabaczka idealna na obiad
Kolejnym, równie prostym i pysznym daniem, jest krem z kabaczka. Ten aksamitny, delikatny krem idealnie sprawdzi się jako lekki obiad. Taki posiłek dostarczy organizmowi niezbędnych składników odżywczych, a jednocześnie nie obciąży żołądka.
- Najpierw umyj i pokrój packi kabaczka,
- Obierz i pokrój 1 cebulę oraz 2 ząbki czosnku,
- Zeszklij je na oleju, a potem dodaj pokrojonego kabaczka,
- Smaż wszystko razem przez około 5 minut, potem dodaj 1 l rosołu,
- Gotuj do miękkości kabaczka,
- Po ugotowaniu zmiksuj wszystko na gładki krem.
Kabaczek w roli głównej: pieczone chipsy
Ostatnim przepisem, który warto wypróbować, są chrupiące chipsy z kabaczka. To nie tylko zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych chipsów ziemniaczanych, ale również ciekawy pomysł na przekąskę na spotkanie ze znajomymi lub wieczorny seans filmowy. Przygotowanie jest niezwykle proste:
- Pokrój kabaczka w cienkie plastry,
- Polej je odrobiną oleju i posyp ulubionymi przyprawami,
- Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia,
- Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 10-15 minut.
W trakcie pieczenia koniecznie obserwuj kabaczki, aby nie przypaliły się. Gotowe chipsy powinny być chrupiące i mieć złoty kolor.
Spróbuj tych przepisów i przekonaj się, jak wiele smaku kryje w sobie zwykły kabaczek!